آیا بحث حوزه های علمیه مربوط به عصر غیبت است؟94/12/29

http://bushehri.net/images/busshehri/583636IMG_6555.JPGحضرت آيت الله سيد هاشم حسيني بوشهري «دامت برکاته» مدير حوزه هاي علميه کشور طي سخناني فرمودند:آیا بحث حوزه های علمیه مربوط به عصر غیبت است؟ یا زمانی که نبی گرامی اسلام (ص) مبعوث شد و آن مسجد بزرگ را بنا کرد؟

آیا اولین مدیر و اولین پایه گذار حوزه، غیر از نبی مکرم اسلام، شخص دیگری بود؟

ایشان ادامه دادند:  اگر اندکی تتبع و بررسی کنیم می‏بینیم که پایه گذار حوزه خود پیامبر (ص) است که در طول سالیان متمادی حوزه را گسترش داد و الان به دست ما رسیده است. و با توجه به نیازها و شرایطی که پیش خواهد آمد، و به فضل پروردگار، حوزه های ما گسترش بیشتری خواهند داشت.

مدير حوزه هاي علميه کشور فرمودند: از آنجایی که هر کسی توانایی یاد‏گیری معارف اسلامی را ندارد، لذا حوزه های عملیه برپا شد، و بر اساس مفاد آیه کریمه: «فَلَوْ لا نَفَرَ مِنْ كُلِ‏ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَ لِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُون‏». باید یک جمعی به پا خیزند و آگاهی های لازم را در مورد مسائل دین پیدا کنند و به دیگران منتقل کنند.

ایشان افزودند: حوزه های عملیه بر این اساس بنا شدند که، چند سال، « اطلبوا العلم‏ من‏ المهد إلى‏ اللّحد» دانش بیاموزند و بعد هم به دیگران منتقل کنند. بنا به تعبیر امام رضا (ع): «يَتَعَلَّمُ عُلُومَنَا وَ يُعَلِّمُهَا النَّاسَ فَإِنَّ النَّاسَ لَوْ عَلِمُوا مَحَاسِنَ كَلَامِنَا لَاتَّبَعُونَا».

حقیقت و واقعیت حوزه های علمیه این است که: بدانیم، عمل کنیم و به دیگران منتقل کنیم و زمینه اجرا و پیاده شدن احکام شریعت را فراهم کنیم، لذا بر این اساس حوزه های شیعه شکل گرفته.

شخصیت های بزرگی مثل شیخ طوسی ها، شیخ مفیدها. شیخ انصاری ها و ده ها و صد ها عالم بزرگ در این حوزه ها به پا خواستند، و دهها کتاب و اثر ماندگار از خود بجا گذاشتند و امروزه دین مردم در سایه همین حوزه هاست. اگر حوزه ها را از زندگی معنوی مردم جدا کنیم، دیگر نه از تاک، نشان می‏ماند و نه از تاکنشان.

عده ای به نام دین آمدند و حرفهایی زدند، ولی اولین چالش را خود آنها ایجاد کردند. قبل از اینکه جامعه را اصلاح کنند خودشان در یک باتلاق بزرگ گرفتار شدند که ضَلُّوا وَ أَضَلُّوا.

و این گمراهی بخاطر این بوده که از این آبشخور زلال و پاک استفاده نکردند. حوزه آبشخور پاک و زلالی است که به تعبیر امام صادق (ع): «وَ مَنْ دَخَلَ فِيهِ بِالْكِتَابِ وَ السُّنَّةِ زَالَتِ‏ الْجِبَالُ‏ قَبْلَ‏ أَنْ‏ يَزُول»‏.اینجا پایگاه کتاب و سنت است. کوهها ممکن است جابجا شوند. ولی کسانی که تربیت شده حوزه هستند و در حوزه تحصیل کرده اند (الّا ما خَرَجَ بالدّلیل)، نوعاً خدمتگزار و کمر بسته برای خدمت به دین خدا بودنده اند.

کلام نورانی امیرالمومنین (ع) هم سه مسئولیت اساسی را متوجه ما می‏کند. البته. یکی: تَعَلَّمِ‏ الْعِلْمَ. دومی: وَ اعْمَلْ‏ بِهِ. یعنی تهذیب نفس و اخلاق در حوزه ها حرف اصلی را باید بزند.  ما دنبال این نیستیم که طلّاب چند تا اصطلاح یاد بگیرند. طلبه ای که چند تا اصطلاح یاد بگیرد و آنها را به رُخ دیگران بکشد، ولو اصلاحات مقدس فقهی و کلامی و امثال ذلک، امّا ادب و تهذیب و اخلاق لازم را نداشته باشد، از حوزه بهره ای نبرده است

Please publish modules in offcanvas position.